Момиченцето е родено с тежко заболяване - билиарна атрезия (липса на

...
Момиченцето е родено с тежко заболяване - билиарна атрезия (липса на
Коментари Харесай

Първото бебе с присаден черен дроб в България вече е абитуриентка

Момиченцето е родено с тежко заболяване -  билиарна атрезия (липса на жлъчни пътища) . Родителите й Таня и Пенко, които са от град Кула, минават през извънредно сложни моменти, защото лекарите в началото не съумяват да слагат вярната диагноза. Докато ужасените съпрузи обикалят болница след болница, положението на новородената им дъщеричка непрекъснато се утежнява. Когато най-сетне диагнозата е сложена, момиченцето към този момент е пожълтяло, а Таня и Пенко са обезверени. Единственият вид детето им да живее е чернодробна трансплантация - интервенция, която до този миг в никакъв случай не е осъществявана в страната. Лекарите им изясняват, че в случай че това не бъде направено, момиченцето няма късмет да преживее първия си рожден ден.

С сложната и виновна задача се заема проф. Любомир Спасов от Университетска болница " Лозенец ". След поредност проучвания екипът му удостоверява, че бащата Пенко може да стане донор. Така на 18 ноември 2004 година Почти 7-месечната Памела е вкарана в операционната, а скалпелът е в ръката на проф. Спасов. Помага му един от водещите европейски специалисти в чернодробната, панкреасната и жлъчната хирургия - проф. Масимо Малаго от Университетската хирургическа клиника в немския град Есен. 

14 часа по-късно Памела и татко й са изведени от операционната и настанени в реанимация. Лекарите знаят, че идващите месеци за момиченцето ще са сериозни. Възстановяването след трансплантация е комплициран развой и доста неща могат да се объркат. Но медиците и самата Памела съумяват. Момиченцето е изписано от болничното заведение крепко, а през идващите години в никакъв случай не губи връзката с професора и екипа му, поради които 18 ноември е вторият й рожден ден.

Семейството на Памела поддържа постоянна връзка с проф. Любомир Спасов
Снимка: Личен архив

" Предизвикателството беше голямо. Това е живот. Знаех, че в случай че не се направи трансплантацията, детето умира. Такава интервенция се правеше за първи път. През всички часове в операционната не усещаш нито тялото, нито мускулите си. Единствената ми мисъл бе, че тази трансплантация би трябвало да бъде сполучлива. Когато приключихме и стана ясно, че нещата са добре, единственото възприятие бе на извънредно задоволство, че си съумял да окажеш помощ, че си съумял да победиш природата ", разказа за Dir.bg проф. Спасов.

Хирургът участва персонално на всички значими събития в живота на избавеното от него момиченце, в това число на кръщенето й и на първия й образователен ден. 

Хирургът участва и на първия образователен ден на момиченцето
Снимка: Личен архив

" Памела би трябвало цялостен живот да пие имуносупресори, с цел да се подтиска имунната система и организмът да не изхвърли трансплантирания орган. Но другояче животът й е изцяло естествен ", изяснява проф. Любомир Спасов.

Днес Памела е абитуриентка. Момичето приключва гимназия " Васил Левски " в град Кула, а балът й е след броени дни - на 27 май. Интересува се от спортни и национални танци, учи британски и съветски езици, само че признава, че й е доста мъчително, че се разделя със съучениците си. И към момента не е сигурна накъде ще се насочи и дали ще продължи с образованието или ще се опита да се осъществя в специалността, която й харесва и вълнува - фризьорството.

Снимка: Личен архив

" Знаете ли, с моите съученици станахме повече от същински другари. Направо като семейство. Страшничко е да пораснеш, а когато бяхме дребни толкоз искахме да сме възрастни и да не ни споделят родителите какво да вършим. Сега обаче към този момент не е по този начин ", показа пред Dir.bg 19-годишната Памела.

Разказва, че родителите й са й обяснили за трансплантацията още когато е била доста мъничка и не се усеща друга. Изключително е признателна обаче на баща си и на екипа на проф. Спасов за опцията през днешния ден да се радва на живота и да продължава да мечтае.

" Чувствам се доста добре, нямам никакви здравословни проблеми. Разбира се постоянно отивам на прегледи и пия имуносупресори, само че това е всичко ", добави момичето.

Тя призова всички българи да извърнат повече внимание на донорството.

" Искам особено да кажа на всички хора и най-много на всички деца, които се нуждаят или са претърпели трансплантация, да бъдат мощни и да не се предават ", добави 19-годишната Памела и посочи, че за нея белегът от трансплантацията е знак - на поддръжката, любовта и спасението.

Памела с проф. Спасов и първия българин с трансплантиран бял дроб
Снимка: Личен архив
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР